Cep o sureny

Cep o sureny

Boletus edulis

Bolet amb un barret de 7 a 18 cm de forma hemisfèrica al principi i amb tendència a aplanar-se al centre. El color pot ser força variable des del beix clar, canyella fins al bru o rogenc fosc. Els porus són de color blanc en exemplars joves que es tornaran de color verd oliva coberts de tubs de 10 a 40 mm de llargària. La carn és ferma i blanca una mica tirant a bruna sota la cutícula a mesura que el bolet envelleix. El gust és marcat però suau.

El peu pot ser de color molt clar, grogós i també pot tenir un to marró clar, reticulat i s’eixampla significativament per la part de baix, donant-se la circumstància que en alguns exemplars joves pot ser més gruixut que el barret.

Altres bolets d’aspecte molt semblant són el sureny fosc (Boletus aereus), el sureny pinícola (Boletus pinophilus) i el cep d’ estiu (Boletus reticulatus), tots ells de bona qualitat culinària.

A la cuina, tot i no ser un dels “tradicionals” a la nostra comarca, avui és molt conegut i s’utilitza per fer carpaccios, per menjar sol o com acompanyament de carns, generalment sense salses. També es pot assecar.

Hàbitat

Viu principalment en els estatges montà i subalpí, en terreny de coníferes. El trobem des de l’estiu fins a la tardor.