Tòfona negra

Tòfona negra

Tuber melanosporum

Aquest bolet que creix sota terra té forma de patata arrodonida i igual que la tòfona blanca va esdevenint irregular al créixer. Les mides poden oscil•lar entre els tres i vuit cm de diàmetre. Exteriorment és berrugós amb berrugues de forma piramidal (de 4-6 cares). Els exemplars joves presenten un color brunenc molt pàl•lid que a l’anar madurant es va enfosquint fins a arribar a adquirir un to bru fosc gairebé negre, amb tonalitats porpres.

L’interior presenta un seguit de venes recargolades de color blanquinós que contrasten amb el fons negre. L’olor que desprèn la tòfona negra és especialment fort i penetrant, la carn és molt compacta. El gust és també característic i fort. Es cull a l’hivern ja que és el moment que el bolet és madur.

A la nostra comarca, la utilització i el valor de la tòfona ve de lluny, malgrat no es coneixien les grans potencialitats que es coneixen avui per ser consumida fresca. Antigament només es consumia en vins perfumats que s’utilitzaven per enriquir els guisats. Actualment la tòfona negra s’utilitza en moltes tipologies d'elaboracions tan de carn com peix, pasta, etc.

Hàbitat

Creix en boscos d’alzines, roures i a vegades en altres boscos de planifolis, en zones baixes de clima mediterrani i moltes vegades properes a la costa.