La cuina del bolet del Berguedà 2016

De primer fou el boletaire

El qui amb el deler de caçar bolets, té el goig de trobar el rovelló "flor d'aram entre la molsa" com deia poèticament en Graugés.
Aquest potser ni tasta el bolet a la brasa, en té prou de ficar-se bosc endins, sentint-hi l'olor humida i fer un bon cistell.

Després ve la cuina vella.
La que no coneixia el cep, fa els rovellons a la llauna, les llenegues amb carn, la truita amb moixerons. I d'altres meravelles de foc i escó.

Tant de boletaires com de velles receptes, el nostre Berguedà en pot ser cap i casal. Tanmateix ací hem endegat cuina nova.
Nova, però cuinant el bolet de muntanya acabat de collit. Únic amb la frescor encara tendra, amb aromes del bosc com cap d'altre.

El mestre cuiner dels nostres verals n'ha sabut treure gustos que mai no hauríem esperat. De bolets que, no fa gaire hauríem pres per bolets de bou, n'han fet mescles que sorprenen. N'hi ha tantes que no en sabria triar la millor.

I ves que més us puc dir.
Veniu, tasteu i gusteu.
I bon profit.

Josep Maria Ballarín
(Barcelona, 8 de febrer de 1920 - Berga, 18 de març de 2016)
"Pròleg de la Cuina del Bolet 2003"

La cuina del bolet del Berguedà

Organizadores

Organitzadors Hostaleria i Turisme del Berguedà Agència de Desenvolupament del Berguedà Pirineus Barcelona - Diputació de Barcelona El Berguedà
Vàris Ajuntament de Berga Ajuntament de Guardiola de Berguedà Ajuntament de Vilada Ajuntament de la Pobla de Lillet Ajuntament d'Olvan

Patrocinadores

Edició confiançada pel fons FEDER, mitjançant el projecte Rutes Turístiques Ariège-Pyrénées/Berguedà POCTEFA 2007-2013 Rovellats Cava Abadal